Війна

T-Invariant домігся припинення краудфандингу на дрони-камікадзе. Збір грошей йшов на карту Райффайзенбанку весь 2023 рік

T-invariant домігся припинення краудфандингу на дрони-камікадзе. Збір грошей йшов на карту «Райффайзенбанку» весь 2023 рік. Великий проект із краудфандингу з купівлі, перепрошивки FPV-дронів та постачання їх на фронт, об’єднаний навколо телеграм-каналу «Російський безпілотник», не менше року збирав гроші на карту «Райффайзенбанку». T-invariant відправив запити до банку, а й прес-служба, і голова правління Сергій Монін проігнорували питання видання. Проте прес-офіс міжнародної групи RBI AG відреагував і заявив, що компанія має «кодекс, який забороняє будь-які форми фінансування озброєнь і зброї». Через два тижні з каналу «Російський безпілотник» зникли всі згадки збору на карту «Райффайзенбанку». Призупинити інші аналогічні проекти краудфандингу (наприклад, «народний дрон» або «Упир») буде складніше: Z-активісти збирають гроші на карти Ощадбанку.

T-invariant продовжує вивчати систему поставок на фронт безпілотників і безпосередньо безпілотників-камікадзе.

Є викруткове складання в ОЕЗ «Алабуга» (це там, де іранські дрони збирають неповнолітні та де пишуться програми колонізації супутників Юпітера та перенесення туди потужностей ОЕЗ «Алабуга»).

Є інші численні приклади того, як регіональна влада хоче продемонструвати свою старанність у плані підтримки російської військової агресії. Дрони збирають у торгових центрах, а, наприклад, у Тольятті на місцевій ОЕЗ виробництво безпілотників будують компанії, підконтрольні ДК «ЕФКО» (за даними джерел T-invariant і за даними української влади там збиратимуть саме бойові дрони-камікадзе).

Є великі і дорогі безпілотники типу «Ланцет» (компанія, її творець і його сім’я, наприклад, син Лаврентій Z, потрапили під санкції ряду країн).

Телеграм-канал «Російський безпілотник»

Крім того, в Росії розвивається народна краудфандингова кампанія з купівлі в Китаї, прошивання FPV-дронів та постачання їх на фронт. Є невеликі стихійні ініціативи. Наприклад, ми писали про те, що такою діяльністю займаються діти віце-прем’єра уряду РФ Юрія Трутнєва: студенти МДУ Андрій та Марія Трутнєви з позивними «Брат» та «Мишка». Елітна Z-молодь з університету на Воробйових горах ховає свої обличчя та постачає дрони та іншу техніку на фронт інкогніто.

У Вищій школі економіки ніхто не соромиться своєї підтримки російської військової агресії. Проректор НДУ ВШЕ Дмитро Земцов, представники військового центру вишу та студенти з Z-організації «Білий ворон» проводять урочисті заходи щодо передачі на фронт FPV-дронів.

Але є й набагато масштабніші проекти так званих «народних дронів». Як мінімум є дві великі спільноти. Одне об’єднане навколо телеграм-каналу «Повернені на Z війні» (понад 700 тисяч передплатників). Ці Z-активісти на Уралі збирають дрони, які вони назвали «Упир»; збір коштів на закупівлю комплектуючих рекламує ведучий «Радіо Росії» Дмитро Конанихін.

Друге велике об’єднання навколо телеграм-каналу «Російський безпілотник» (понад 60 тисяч передплатників). Тут активісти з Ростова-на-Дону збирали гроші на збирання дронів на карту Райффайзенбанку. І збирали на цю карту, як мінімум, весь 2023 (див. скріншоти).

Телеграм-канал «Російський безпілотник»

T-invariant направив кілька запитів з коментарями творцю телеграм-каналу на прізвисько «Карлсон» (в біо написано: «Ну шо хохли! П***а вам!»), але «Карлсон» не став відповідати на запитання видання.

Більшість Z-активістів збирають гроші на карти російських держбанків. Однак «Райффайзенбанк» — частина міжнародної банківської групи, представники якої неодноразово висловлювали бажання піти з російського ринку через засудження російської військової агресії. T-invariant ще у грудні надіслав запит до прес-служби банку, але відповіді не отримав. Голова правління банку Сергій Монін отримав у Whatsapp запит T-invariant, а також скріншоти з телеграм-каналу «Російський безпілотник» з підтвердженням того, що пости про збір на картку банку публікувалися весь 2023 рік, а також приклади людиноненависницької антиукраїнської лексики активістів «Російського». У відповідь Сергій Монін обмежився коментарем: «Прес-служба рулить» (див. скріншоти).

Сергій Монін відповідає на запитання T-invariant

Успішним виявився запит до прес-служби міжнародної групи Raiffeisen Bank International: представник прес-служби Крістоф Данц відповів, що у всієї «групи RBI AG є кодекс, який забороняє будь-які форми фінансування озброєнь та зброї» і додав у листування двох співробітників прес-служби російської банку.

Крістоф Данц відповідає T-invariant

«Кодекс поведінки групи RBI поширюється на співробітників, клієнтів та ділових партнерів. У разі його недотримання будуть вжиті суворі заходи, аж до припинення надання послуг клієнтам та припинення відносин із клієнтами», — написав Крістоф Данц 9 січня.

Ні Крістоф Данц, ні його колеги з прес-служби «Райффайзенбанку» в Росії не відповіли на інші питання, які уточнюють. Представники «Російського безпілотника» продовжували повідомляти своїх передплатників про успішні збори. Однак 23 січня з телеграм-каналу зникли всі пости зі згадкою збору на карту Райффайзенбанку (див. скріншот). Інших карток для збору грошей не з’явилося. Таким чином, через два тижні після відповіді Крістофа Данця збирання грошей на смертоносні знаряддя вбивства хоча б тимчасово припинилося.

23 січня з телеграм-каналу зникли усі пости зі згадкою збору на карту «Райффайзенбанку»

T-invariant відправив новий запит до банку з уточненням, які дії були вчинені щодо цього краудфандингу та чекає на відповідь.

Телеграм-каналу «Російський безпілотник»

Текст: Євгеній Насиров

  24.01.2024

, , ,