News

Venäläisten tiedemiesten ja tiedetoimittajien avoin kirje Ukrainaan kohdistettua sotaa vastaan

Me venäläiset tiedemiehet ja tiedetoimittajat vastustamme jyrkästi maamme asevoimien aloittamia sotatoimia Ukrainassa. Tämä kohtalokas askel johtaa ihmishenkien valtaviin menetyksiin ja horjuttaa vakiintuneen kansainvälisen turvallisuusjärjestelmän perusteita. Vastuu uuden sodan käynnistämisestä Euroopassa on kokonaan Venäjän.

Tälle sodalle ei ole mitään järkevää oikeutusta. Yritykset käyttää Donbasin tilannetta tekosyynä sotilasoperaation käynnistämiselle Ukrainassa eivät ole uskottavia. On selvää, ettei Ukraina muodosta uhkaa maamme turvallisuudelle. Sota Ukrainaa vastaan on epäoikeudenmukainen ja suorastaan järjetön.

Ukraina oli ja on meille läheinen maa. Monilla meistä on sukulaisia, ystäviä ja kollegoita Ukrainassa. Isoisämme ja isoisoisämme taistelivat yhdessä natsismia vastaan. Sodan käynnistäminen Venäjän Federaation johdon kyseenalaisille historiallisille tulkinnoille pohjaamien geopoliittisten pyrkimysten vuoksi on esivanhempiemme muiston kyynistä pettämistä.

Kunnioitamme Ukrainan valtiota, joka perustuu oikeasti toimiviin demokraattisiin instituutioihin. Suhtaudumme myötämielisesti naapureidemme eurooppalaiseen valintaan. Olemme vakuuttuneita siitä, että kaikki maittemme välisiin suhteisiin liittyvät ongelmat voidaan ratkaista rauhanomaisesti.

Käynnistämällä sodan Venäjä tuomitsi itsensä kansainväliseen eristykseen ja paarian asemaan. Tämä tarkoittaa, että me tutkijat emme enää pysty tekemään työtämme kunnolla: tieteellistä tutkimusta ei voida ajatella ilman täyttä yhteistyötä muiden maiden kollegojen kanssa. Venäjän eristäminen maailmasta merkitsee maamme kulttuurista ja teknologista rappeutumista entisestään ilman myönteisiä näkymiä. Sota Ukrainan kanssa on askel ei-mihinkään.

Olemme katkerasti tietoisia siitä, että maastamme, joka vaikutti ratkaisevasti voittoon natsismista, on nyt tullut uuden sodan alkuunpanija Euroopan mantereella. Vaadimme kaikkien Ukrainaan kohdistuvien sotilaallisten toimien välitöntä lopettamista. Vaadimme Ukrainan valtion suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamista. Vaadimme rauhaa maillemme. Harjoittakaamme tiedettä, ei sotaa!

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008645677.html

  24.02.2022