News

Venäläisten tiedemiesten ja tiedetoimittajien avoin kirje Ukrainaan kohdistettua sotaa vastaan

https://tinyurl.com/t-invariant/2022/02/we-are-against-war-fi-2/

Me venä­läi­set tie­de­mie­het ja tie­de­toi­mit­ta­jat vastu­stam­me jyr­kä­sti maam­me ase­voi­mien aloit­ta­mia sota­toi­mia Ukrainassa. Tämä koh­ta­lo­kas askel joh­taa ihmi­shen­kien val­ta­viin mene­tyk­siin ja hor­jut­taa vakiin­tu­neen kan­sain­vä­li­sen tur­val­li­suu­sjä­r­je­stel­män peru­stei­ta. Vastuu uuden sodan käyn­ni­stä­mi­se­stä Euroopassa on koko­naan Venäjän.

Tälle sodal­le ei ole mitään jär­ke­vää oikeu­tu­sta. Yritykset käyt­tää Donbasin tilan­net­ta teko­syy­nä soti­la­so­pe­raa­tion käyn­ni­stä­mi­sel­le Ukrainassa eivät ole uskot­ta­via. On sel­vää, ettei Ukraina muo­do­sta uhkaa maam­me tur­val­li­suu­del­le. Sota Ukrainaa vastaan on epäoi­keu­den­mu­kai­nen ja suo­ra­staan järjetön.

Ukraina oli ja on meil­le lähei­nen maa. Monilla mei­stä on suku­lai­sia, ystä­viä ja kol­le­goi­ta Ukrainassa. Isoisämme ja isoi­soi­säm­me tai­ste­li­vat yhdes­sä natsi­smia vastaan. Sodan käyn­ni­stä­mi­nen Venäjän Federaation joh­don kysee­na­lai­sil­le histo­rial­li­sil­le tul­kin­noil­le poh­jaa­mien geo­po­liit­ti­sten pyr­ki­my­sten vuok­si on esi­va­n­hem­piem­me mui­ston kyy­ni­stä pettämistä.

Kunnioitamme Ukrainan val­tio­ta, joka peru­stuu oikea­sti toi­mi­viin demo­kraat­ti­siin insti­tuu­tioi­hin. Suhtaudumme myö­tä­mie­li­se­sti naa­pu­rei­dem­me euroop­pa­lai­seen valin­taan. Olemme vakuut­tu­nei­ta sii­tä, että kaik­ki mait­tem­me väli­siin suh­tei­siin liit­ty­vät ongel­mat voi­daan rat­kai­sta rauhanomaisesti.

Käynnistämällä sodan Venäjä tuo­mi­tsi itsen­sä kan­sain­vä­li­seen eri­styk­seen ja paa­rian ase­maan. Tämä tar­koit­taa, että me tut­ki­jat emme enää pysty teke­mään työ­täm­me kun­nol­la: tie­teel­li­stä tut­ki­mu­sta ei voi­da aja­tel­la ilman täyt­tä yhtei­styö­tä mui­den mai­den kol­le­go­jen kans­sa. Venäjän eri­stä­mi­nen maail­ma­sta mer­ki­tsee maam­me kult­tuu­ri­sta ja tek­no­lo­gi­sta rap­peu­tu­mi­sta enti­se­stään ilman myön­tei­siä näky­miä. Sota Ukrainan kans­sa on askel ei-mihinkään.

Olemme kat­ke­ra­sti tie­toi­sia sii­tä, että maa­stam­me, joka vai­kut­ti rat­kai­se­va­sti voit­toon natsi­smi­sta, on nyt tul­lut uuden sodan alkuun­pa­ni­ja Euroopan man­te­reel­la. Vaadimme kaik­kien Ukrainaan koh­di­stu­vien soti­laal­li­sten toi­mien väli­tön­tä lopet­ta­mi­sta. Vaadimme Ukrainan val­tion suve­re­ni­tee­tin ja alueel­li­sen koske­mat­to­muu­den kun­nioit­ta­mi­sta. Vaadimme rau­haa mail­lem­me. Harjoittakaamme tie­det­tä, ei sotaa!

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008645677.html

  24.02.2022